Bemutatkozunk

A fogyatékosokat nevelő-oktató-foglalkoztató oktatási – szociális – egészségügyi intézmények igazgatói támogató segítő szakemberekként az ÉFOÉSZ megyei szervezetének létrehozásában és sikeres munkájában tevőlegesen részt vettek, jelenleg is még megvan a helyi összefogás.

Megyénkben az értelmi fogyatékos gyermekek és felnőttek számára kiépült különleges gondozási rendszerek működnek. Nem jellemző megyénkre, hogy akár kisgyerek, akár felnőtt fogyatékos valamilyen szakellátásban ne részesülne.

Ezért nálunk minden programban szakembereken keresztül vonjuk be a fogyatékosokat és a szülőket, családokat.

Országos elsők voltunk karácsonyi vásárok, lovas terápiák megszervezésében, népdal-néptánc találkozók tartásában. Ebből a megyéből indult el a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület országhatárokon túlra is kiterjedt művészeti munkája, Egerben tartottunk először speciális olimpiára készítő sporteseményt.

És nem utolsó sorban itt szerveződött meg először egy Védőotthon, a mi szervezetünk hajtotta, verekedte ki. Az ÉFOÉSZ központ a mi ötleteink alapján mert belevágni ebbe az úttörő vállalkozásba. Merjük állítani, hogy a zenei neveléshez a zenekarok létrejöttének az egri Szalaparti Speciális Oktatási-Nevelési Központ és Szakszolgálat Szinkópék zenekara adta a mintát.

A fogyatékosoknak a különleges gondozáshoz és a családhoz való jogát egyenlő mértékben tartjuk fontosnak.

Azon munkálkodunk, hogy a családok is aktív segítők legyenek a megyei érdekvédelmi, érdekképviseleti munkában.

Az utóbbi 2-3 évben kezdett egy mag kialakulni a szülőkből, akik köré már szerveződnek a többi családok is.

Ez most egy új, örömteli esemény. Ezt akartuk, ezért fáradoztunk évek óta.

A cél az, hogy ne egy elszigetelt szűk érdeklődő csoport vegyen részt az igen gazdag programokban, hanem a megyében élő összes értelmi fogyatékosnak legyen lehetősége bekapcsolódni valamelyik programunkba.

Ezt még ma is csak úgy érjük el, ha az intézményeken keresztül, velük együtt szervezzük a megsegítő, vagy szórakoztató programokat és a helyszínre becsábítjuk a családokat. Ezért nálunk nagy szükség van a szakemberek együttműködésére, az együttgondolkodásra. Nekik is érezniük kell, hogy képviseljük, segítjük, támogatjuk munkájukat. Ezen keresztül egyértelműen támogatjuk a fogyatékosokat is, hiszen a szakember munkája a fogyatékosokat segíti. Ha a szakember közérzete jó, lelkes 1-1 programban, nyert ügye van a fogyatékosnak és családjának is.

Rengeteget pályázunk, több éven át országelsők voltunk a nyert pályázatok számában és összegében is.

Szakszerű, összehangolt, egymásra figyelő teamben dolgozunk. Egyre több önkéntest nyerünk meg a szülők közül is.